smutné manželstvo

smutné manželstvo

Odoslaťod Martin5555 » Pi Máj 25, 2012 3:01 pm

Mám 41 rokov, ženu a 2 deti (16 a 14 rokov). V spoločnom manželstve žijeme 18 rokov. Obaja pracujeme, sme zabezpečení (po finančnej stránke). Pred 4 rokmi som zistil, že moja žena flirtuje s iným mužom a že sa do neho aj zamilovala. Po konfrontácii sa k tomu priznala. Prebdel, trápil sa a preplakal som veľa dní a nocí, nedokázal sa v práci na nič sústrediť. Stále som rozmýšľal, kde som spravil chybu. Prečo k tomu došlo. Aby som bol spravodlivý, musím povedať, že sa snažila tento vzťah ukončiť. Neviem nakoľko sa to podarilo, ale SMSky skončili, ešte občas prebehne nejaký e-mail. Žiarlim a cítim sa zle, hlavne, keď majú ísť na spoločné niekoľkodňové služobné cesty. Keď toho muža spomenie v rozhovore, tak divne mi stiahne žalúdok. Presviedčam sa, že sa v tom nemám "rýpať", lebo jediný, kto s tým má problém a je v depresii som ja. Neviem, či si to len nahováram, ale hocičo spravím, nikdy nie je dosť dobré, alebo to nie je vhod. Či je to spoločná dovolenka (jej reakcia je: nie je dosť luxusná, že sa ten komfort a služby (napr. hotela) nedajú porovnať s tým, keď ide na služobné cesty, alebo jej to časovo nevyhovuje, lebo práve v danom čase má nejakú pracovnú aktivitu, alebo ju to tam nebaví), či je to básnička, ktorú jej k nejakému sviatku napíšem (jej reakcia je: že má podivné rýmovanie, a že ako básnik by som sa neuživil), či keď jej kúpim nejaký darček (jej reakcia: že mám iný vkus ako ona, radšej nech bez nej už nič nekupujem). Potom ma to mrzí, je mi to ľúto a som znechutený. Hnevá ma, že si toto jej správanie všimli už aj deti. Nedávno mi povedali, že ich mama je sebecká a že sa mi divia, že strpím takéto správanie. Keďže je často preč (skutočne pracuje, o to viem!), často nie je doma, keď by ju deti potrebovali a prakticky celý chod domácnosti sme si rozdelili ja a naše deti. Snažím sa ju pred nimi obhajovať, no neviem do kedy budem úspešný. Niekedy by som im dal najradšej za pravdu, ale nechcem si riešiť svoje problém prostredníctvom nich. Naše deti sú fantastické, úplne bezproblémové.
Čo sa týka sexuálneho vzťahu, nie je dokonalý, ale ten nebol ani pred tými 4 rokmi. Moja žena po narodení detí stratila záujem o sex, ale mne stále chýba. Ale s istými kompromismi na oboch stranách to nejako funguje. :o) .
Nechýba mi len sex ale aj akékoľvek prejavy lásky. Bozky sú len formálne, „ľúbim ťa“ mi povedala naposledy pred rokom, keď išla na nejakú služobnú cestu . (K tomuto by som chcel povedať, že v minulosti aj počas jej „ mimomanželského vzťahu“ mi to hovorila často, preto som ju požiadal, aby mi to povedala len vtedy, keď to skutočne bude tak cítiť. Z toho mi vyplýva, že to tak necíti, z čoho mi je smutno.)
Najhoršie je, že mám pocit, že sa dostávam do stavu rezignácie a prestávam mať záujem bojovať. Na informáciu ohľadom jej ďalších pracovných aktivitách (služobných cestách), reagujem podráždene, alebo to v sebe potlačím (aby nemala pocit, že ju nejako obmedzujem). Pristihol som sa, že často v jej slovách hľadám nejaký iný význam. Snažím sa to potlačiť, lebo viem, že takto si vzájomnú dôveru nevybudujeme. Do manželskej poradne nepôjde (už som jej to pred časom navrhoval).
Nechcem, aby z týchto mojich slov moja manželka vyšla nejako negatívne. Je spravodlivá, čestná, miluje svoju prácu, nikomu by úmyselne neublížila, ľúbi naše deti, stará sa o ne, nemyslím si, že som jej ľahostajný. Jej chybou je že niekedy svojimi slovami ublíži aj ľuďom, ktorí ju majú radi a že sa veľmi spolieha na mňa v otázke chodu domácnosti, čo by mi až tak nevadilo, keby to nezačalo negatívne ovplyvňovať vzťahy v našej rodine.
Poraďte, prosím, čo robiť, aby sme boli opäť šťastní?
Martin5555
 
Príspevky: 10
Založený: Pi Máj 25, 2012 2:57 pm

Re: smutné manželstvo

Odoslaťod mirosid » Št Máj 31, 2012 10:41 pm

Martin 5555. Dosť som prekvapený Vašim postojom. Myslím, že by ste sa mal k tejto problematike postaviť viac radikálne. Z toho , čo ste tu napísal, by som ja vyvodil vetu : Láska na 50 %. Je dosť možné , že žena časom začala zneužívať Vaše "dobré stránky" ako manžela.Som presne vo Vašom veku a mám presne tak isto veľké deti. Je to obdobie, kedy majú manželia na seba už viac času , ako to bolo predtým , keď boli deti malé. deti ich už toľko nepotrebujú , teda v istom zmysle. Tiež je však fakt, že už je to aj celkom dosť času stráveného v manželstve. Vašej manželke sa určite niečo stalo... Nechcem byť príliš paranoidný, ale ukončeniu jej románika by som až tak neveril. Nechcem Vám tiež brať dych a chuť do ďalšieho života, ale mali by ste sa na to pozrieť reálnejšie. Porovnajte si správanie svojej manželky z čias keď bolo všetko ok a teraz. Z toho čo tu píšete sa mi zdá jej postoj veľmi chladný , odmietavý. takto dobrý vzťah nevyzerá.Pomerne zle ste si ju naučil , pretože ak muž začne robiť doma gazdinkú, tak sa mu to časom vypomstí. Toto mám vyskúšané na vlastnej koži!!! Niekoľkodňové služobné cesty ???!!! A spolu s "dotyčným" ? Máte ešte nejaké nechty ? Pravdepodobne by som si ich zhrýzol v prvý večer po jej odchode. Prejavy lásky sa vynútiť nedajú, to je dúfam jasné. Predsa vy najlepšie musíte cítiť , či tá pusa bola taká ako mala byť, alebo je to iba divadielko. Je logické , že na tému "služobné cesty " reagujete podráždene, niet sa čomu čudovať! To, že jej dokonca píšete básne vyznieva veľmi romanticky, no treba si ujasniť, či ona o také niečo stojí, či je vôbec typ ženy, ktorej niečo také imponuje . V každom prípade ste asi veľmi citlivý muž a podľa mňa príliš tolerantný. Máte pocit , že ju strácate, spravíte všetko preto, aby sa to ukolísalo a bolo to v poriadku. Lenže na to musia byť dvaja! Myslím, že Vy ste na to sám.

"Je spravodlivá, čestná, miluje svoju prácu, nikomu by úmyselne neublížila, ľúbi naše deti, stará sa o ne, nemyslím si, že som jej ľahostajný. Jej chybou je že niekedy svojimi slovami ublíži aj ľuďom, ktorí ju majú radi a že sa veľmi spolieha na mňa v otázke chodu domácnosti, čo by mi až tak nevadilo, keby to nezačalo negatívne ovplyvňovať vzťahy v našej rodine".

V tomto odseku si trocha odporujete. Veď predsa nejde o to ako tu vykreslíte manželku. Nik Vám to nebude mať za zlé. Máte problém , tak ho riešite. Váš príspevok vyznieva objektívne a ste až prehnane zmierlivý. Musíte si ujasniť, či chcete v spoločnom živote takto pokračovať. Teda u Vás mi to je jasné, nakoľko sem píšete , vaša snaha a vôľa je jasná. Iné je to však s vašou manželkou. Už aj fakt , že odmieta manželskú poradňu o niečom hovorí. Z Vášho podania ju vnímam ako človeka , pre ktorého už Vy nie ste priorita a možno nie jediný jej partner. To je môj osobný pocit. Možno by som na Vašom mieste trocha "pritlačil na pílu". Samozrejme , proti jej vôli nič nezmeníte, ale skúste byť možno trocha "mužnejší". Nechápte to zle , ale ženy si niekedy nevážia mužov už len preto, lebo nie sú dosť grobianski. Je to smutné , aj zaujímavé, ale už som sa o tom vo svojom okolí veľakrát presvedčil. Žena potrebuje cítiť vedľa seba autoritu , chlapa a oporu. Básničky bývajú "in" v čase zamilovanosti a dobýjania . Teraz majú možno opačný efekt.

Nejaká univerzálna rada asi neexistuje. Naozaj, na prekonanie krízy musia byť dvaja. Nič nepokazíte , keď osobne vyhľadáte psychológa a poradíte a s ním. Budete mať možnosť klásť otázky a dostanete na ne aj objektívne stanovisko nezainteresovaného človeka a odborníka.
mirosid
 
Príspevky: 12
Založený: Št Apr 05, 2012 9:07 pm

Re: smutné manželstvo

Odoslaťod Martin5555 » Pi Jún 01, 2012 10:32 am

Mirosid, ďakujem veľmi pekne za reakciu a názor.
Neviem, či románik skončil alebo nie. Chcem veriť, že áno. Musím povedať, že správanie mojej ženy sa veľmi zmenilo, keď by som porovnával nie veľmi ďalekú minulosť (keď evidentne mala románik s „dotyčným“ a teraz. Vtedy to boli samé telefonáty, emaily a SMSky, pravidelne niekoľkokrát denne, vždy na dobrú noc, bola odťažitá až nepríjemná. Teraz, musím povedať, že sa snaží, je milá, a keby si tak úzkostlivo nestrážila svoju e-mailovú schránku, tak poviem, že je všetko v poriadku, teda mimo pracovnej vyťaženosti a jej služobných ciest. Tie služobné cesty sú skutočné (kongresy, prednášky, vzdelávacie aktivity). Majú jednu nepríjemnú stránku - niekedy tam idú spolu s „dotyčným“ a na môj vkus ich je ich niekedy veľa. Ale odpoveď je vždy rovnaká, že sa k svojej práci potrebuje vzdelávať.

Tá pusa už dlho nie je takou ako by som si predstavoval...ale tá nebola ani pred začiatkom románika. Ona nikdy neprejavovala veľmi svoje city. Teda mimo obdobia zaľúbenosti t.j. počas spoločného randenia a povedzme prvých 2 rokov od svadby.

Ja nie som ani zďaleka dokonalým partnerom, verím, že to tak z môjho príspevku nevyznelo. Mám svoje chyby, ale jedno viem, že naše manželstvo chcem udržať. Ba čo viac, nechcem ho len udržať, ale chcel by som, aby nám obom ale aj deťom prinášalo radosť a naplnenie. A pre toto chcem urobiť všetko, čo je v mojich silách. Verím, že keď manželka bude vidieť a cítiť moju snahu, zmení svoj postoj. Verím, že si to uvedomí a zatúži potom rovnako ako ja.

V minulosti som mal rôzne myšlienky, stretnúť sa s „dotyčným“, alebo s jeho manželkou, ale uvedomil som si, že by to k ničomu nebolo. Darmo by som nástojil na ukončení vzťahu s mojou manželkou, pokiaľ by moja manželka nemala záujem tento vzťah ukončiť sama. A manželka „dotyčného“? Prečo by som jej mal ničiť ilúzie, ona zato nemôže.
Žena mi tvrdila, že tento románik by skončila aj sama, aj bez toho aby som sa do toho zaangažoval sám. Lebo si vraj uvedomila, že to začalo len flirtovaním, začalo zachádzať priďaleko. Ja osobne si myslím, že aj zašlo...zamilovala sa do ňho (myslím, že s ním nespala, nasvedčujú tomu všetky indície). Po odhalení románika, som bol obviňovaný, že robím z komára vola a že sa nič také nestalo, aby som musel takto vyvádzať. Ja som ju len požiadal, aby sa rozhodla čo vlastne chce a keď chce mňa, aby s tým „dotyčným“ prestala. Vzhľadom nato, že to „prestávanie“ trvalo na môj vkus pridlho a bolo málo razantné, mali sme ešte niekoľko výmen názorov a emocionálnych rozhovorov. Potom ma obviňovala, že jej nedám dýchať, že ju stále sledujem a že keď neprestanem, tak to nevydrží a odíde. Vtedy som sa dostal do situácie, že mi všetko bolo jedno, nemal som síl, bol som rezignovaný. „Zakázal“ som si na to myslieť a túto tému opätovne s ňou otvárať. Postupom času, už sú to asi 2 roky, sa situácia „znormalizovala“ ale stále neviem na čom som. A bojím sa, aby to vo mne nebuchlo ako v tlakovom hrnci. Neviem, ako dlho to vydržím dusiť v sebe. Ale na druhej strane si hovorím, že sa možno naozaj už nič „zlé“ nedeje a že som paranoidný...ako z toho von? Lebo skutočne, sa mi to teraz zdá, že je všetko v poriadku,... keby som nevedel čo sa v minulosti stalo. Je to len žiarlivosť? Je neopodstatnená a teda chorobná? :) :(
Martin5555
 
Príspevky: 10
Založený: Pi Máj 25, 2012 2:57 pm

Re: smutné manželstvo

Odoslaťod mirosid » Ne Jún 03, 2012 11:28 am

Martin 5555!
Ešte by som raz asi reagoval. Fakt ste asi dobrák od kosti !! Až príliš. Postavil by som toto do roviny komunikácie medzi nami , nie , aby som Vás znepokojoval. Predpokladám, že pokiaľ ste sa dostali na toto fórum , tak ste si určite na nete listovali aj súvisiace skutočnosti týkajúce sa nevery ako takej. Preto by ste mali vedieť, že základom aj v mileneckom vzťahu je komunikácia. Tá musí nejako prebiehať. Osobné stretnutia a nejaké to dohadovanie sú riskantné , preto sú na rade telefonáty , sms ky, emaily. Obraz Vášho príbehu vo mne vzbudzuje podozrenie , že ste manželke na "to" prišli a ona , pokiaľ nechce pokračovať úplne otvorene , tak obmedzila komunikáciu. Obmedzila komunikáciu prostredníctvom tel. hovorov a sms, pretože to je niečo , čo si môžete všimnúť, je to evidentné a ľahko odhaliteľné. Emaily si však nechala "v zálohe". Nie je dôvod si "úzkostlivo strážiť" schránku , pokiaľ sú v nej bežne preposielané nezmysly, či v lepšom prípade pracovné záležitosti. Nie ste dieťa , aby ste jej napríklad vymazali dôležitú pracovnú poštu predsa ! Takže napriek tomu , že vo Vás nechcem vzbudzovať paranoju a podozrenie, toto neprehliadajte a nebuďte spokojný s s čiastočnou redukciou tejto komunikácie.

Čo sa týka tých bozkov a pod... Tak k tomu sa nejako vyjadriť nemôžem. Predsa len , každý človek je iný a zostáva faktom, že ste už dlho spolu. Aj keď... , za seba môžem povedať, že keď je u nás doma všetko v poriadku, tak je úplne bežné a normálne , že si s manželkou tú pusu dáme aj niekoľkokrát za deň. Ale to by som naozaj nehodnotil, môže to byť individuálne.

"Ja nie som ani zďaleka dokonalým partnerom,"..... Tak Martin5555, toto mi zaváňa prílišnou sebakritikou, či až určitým komplexom menejcennosti !!! To ste ako mysleli? Ako vyzerá dokonalý partner, proti ktorému ste vy "menej" ? Možno nie ste typ Jean Claude van Damme , Sylvester Stalonne či Brad Pitt , ale oni tiež nie sú dokonalí. Z toho čo som tu čítal , ste rodinný typ. Vybrala si Vás manželka , aby ste boli jej manželom. Čo sa odvtedy zmenilo? Pribudli roky, narástlo bruško, možno sa trocha znížila sexuálna výkonnosť ? Napíšte na rovinu, aké chyby máte, ktoré Vás stavajú do pozície "nie dosť dokonalého"? Tým , nechcem povedať, že ja osobne sa cítim dokonalý, ale to čo sa dá nejakým spôsobom na a v človeku formovať, tak na tom pracujem. Mám na mysli telesnú schránku / športujem /, veľa navštevujem podobné fóra ako je toto, dáva mi to možnosť získať viac informácií o spôsobe spolunažívania partnerov, ich problémoch a riešeniach, výchove detí, potrebách žien vo všeobecnosti, snažím sa ich pochopiť /aj keď to asi ani nejde :-)))/, sledujem spoločenské a politické dianie, aby som mal všeobecný rozhľad... Toto predsa môže robiť každý a tým sa priblížiť k určitej dokonalosti. Je však nemenný fakt, že pre niekoho môžete byť absolútne dokonalý a iný Vás zhodnotí ako "budijž k ničemu".

Ten postoj ku skutočnosti, že to nepoviete jeho manželke hovorí o Vašej racionalite a charaktere. Dovolím si tvrdiť, že to by spravilo 90% podvádzaných partnerov, myslím to tak, že by to vyklopili tomu manželovi, či manželke. Neviem , či by som také niečo dokázal sám, ale Váš postoj je podľa mňa správny, nič by ste tým nezískali.

Môj názor je , že keď sa v partnerstve "pochybí" , tak ten čo pochybil a chce späť , tak on je ten , kto by mal nejaký čas znášať určitú kritiku a výčitky. Z Vašej strany je predsa pochopiteľné , že Vám to z hlavy nevyfúčí za 24 hodín. Takže maminka nech pekne "pripaží" a seká dobrotu ! Samozrejme aj obdobie na ktoré máte Vy morálne právo využiť ako kritické , by malo mať svoje hranice. Donekonečna sa to tiež počúvať nedá. Možno by ste sa mali dohodnúť, podotýkam do-hod-núť, že napr.: "oddnes s týmto končíme, stalo sa , hrubá čiara a viac o tom rozprávať nebudeme". Ako sa vraví "trafená hus zagága" , takže možno aj preto Vaša manželka reaguje podráždene, keď otvárate tému, ktorá je pre vás háklivá. Pokiaľ ide o stav Vašej mysle, tak niet sa čo čudovať. Takéto zážitky a vedomie , že ste boli podvedený a podvádzaný sa nemení zo dňa na deň, ak sa vôbec na to dá zabudnúť. Pre pokojný život v rodine však toto asi budete musieť urobiť. Podľa mňa nie ste paranoidný , ani chorobne žiarlivý. Jednoducho máte za sebou skúsenosť, ktorá Vás oprávňuje pochybovať a podozrievať. Dôvera sa stratí v okamihu , no späť sa získava dlho , predlho.
mirosid
 
Príspevky: 12
Založený: Št Apr 05, 2012 9:07 pm

Re: smutné manželstvo

Odoslaťod Martin5555 » Ut Jún 05, 2012 10:14 am

ďakujem,
v nedeľu som mal telefonickú výmenu s manželkou, kde som sa ponosoval na jej časté služobné cesty. skončilo to tým, že sme sa pohádali.
Tak som sa rozhodol je napísať mail, v ktorom som jej bez toho, aby som ju z niečoho obviňoval, alebo jej niečo vyčítal popísal to, čo ma trápi, čo sa mi nepáči a naopak, načo rád spomínam. tuto formu som zvolil preto, lebo keď sa rozprávame o týchto témach, má tendenciu sa obhajovať, vysvetľovať, brániť (čo je asi normálne) a väčšinou z toho výjdem ako "trtko" čo nemá pre ňu pochopenie. Požiadal som ju, aby ak chce, urobila to isté.
napísal som jej, že sa mi zdá, že nejako viazne medzi nami komunikácia, že mi chýbajú z jej strany úprimné prejavy lásky, nehy, dotyky, že je málo aktívna (v láske, ale aj v bežných veciach, kde pôjdeme?, ako strávime voľné chvíle?, čo budeme robiť?), že všetko to necháva na mňa a ešte to potom skritizuje, resp. že mám pocit, že ju to obťažuje. Že mi vadia jej časté služobné cesty, ale nie preto, že by som jej ich závidel, alebo neprial istú formu relaxu, ktorú na nich zažíva, ale preto, že trávi s deťmi a so mnou veľmi málo času a pretože žiarlim na "dotyčného" a že mi nijako nepomáha túto žiarlivosť prekonať.
Súčasne som jej ale napísal, že mi na nej veľmi záleží, že ju veľmi ľúbim a že je pre mňa a deti nenahraditeľná, čo jej možno nedávam často najavo (čo je asi chyba).
Teraz čakám, čo bude. Do dnes (3 dni) si to ešte asi neprečítala, lebo aspoň nedal nič vedieť.
Tak uvidíme!!!
Martin5555
 
Príspevky: 10
Založený: Pi Máj 25, 2012 2:57 pm

Re: smutné manželstvo

Odoslaťod Martin5555 » Po Jún 11, 2012 6:35 am

včera si to prečítala....
povedala : "Pekne si to napísal, tatino"

Priznám sa, že som takúto reakciu nečakal a ani neviem, čo si mám o tom myslieť?
Martin5555
 
Príspevky: 10
Založený: Pi Máj 25, 2012 2:57 pm

Re: smutné manželstvo

Odoslaťod PeterS » So Jún 30, 2012 1:00 pm

"Pekne si to napísal, tatino" ?
Martine, prober se !
Misto rozhovoru z oci do oci resit problemy po telefonu a emailem ?
Problemy resit basnickama, jako "ja ti napisu basnicku a ty mne za to budes mit rada" ?

Mozna ji tvuj email pobavil, ale myslim, ze z toho neudela nic.
Samozrejme, neznam Tebe ani Tvoji zenu, ale podle toho co pises, mam dojem,
ze se nechovas jako chlap.
Zena si te nevazi, protoze si nechas vsechno libit !
Muj dojem je, ze neco reknes, ale nic se potom nestane - nejednas podle toho.
Vidi v tobe udrzbare, co se ji stara o domacnost a o deti, ale ne chlapa / samce.

Nez si s ni promluvis, z oci do oci, sepis si jasne, co od zeny chces.
Bud naprosto konkretni, napr.
minimalne 3 dny v tydnu doma.
Ne neurcite pozadavky jako "nemela bys mit tolik sluzebnich cest".
Formuluj pozadavky pozitivne, ne negativne.
Napr. "chci abys byla 3 dny v tydnu doma", ne "chci abys nejezdila na sluzebni cesty".

Stanov si taky, co se stane, pokud na tvoje pozadavky nepristoupi.
Eventuelne az k rozchodu ! Komu patri byt, kde zijete...
Zivot je prilis kratky na to, abys byl nestastny.

Pokud jedete na dovolenou a bude si stezovat, ze to neni dostatecne luxusni,
bud chlap, na nic nekoukej, praskni do stolu a rekni "ok, kdyz se ti to nelibi, tak jedeme domu"
a taky to udelej. Okamzity odjezd.
Muzes se nechat od ni premluvit, ze to je vlastne docela pekne, a zustat.
Ale TY rozhodujes, TY jsi chlap.

Zena neveru neukonci jen proto, ze ji o to poprosis.
Zena chce mit doma chlapa, se kterym je rada kvuli jeho charakteru,
a hlavne kvuli tomu, jake pocity v ni vyvolava.
Neveru ukonci, az bude mit doma muze, ktereho muze respektovat.
Delat sceny kvuli zarlivost ma presne opacny ucinek.
Zacni na sobe pracovat, uc se neco noveho, snaz se neceho dosahnout.
Neco podnikej, bez si zahrat nejaky sport, jed na vylet s detma bez ni.
Zij si svuj zivot (s detma) a to takovy zivot, aby se ho ona chtela tez ucastnit.

Precti si tohle: http://cz.ezo.tv/clanky/sex-vztahy, jsou tam dobre napady.

Tak cau a drzim palce.

Peter
PeterS
 
Príspevky: 1
Založený: So Jún 30, 2012 12:56 pm


Naspäť na Partnerská kríza

cron