Strach zo smrti

Strach zo smrti

Odoslaťod Lucy Lightwood » Po Sep 24, 2018 3:06 pm

Dobrý deň.
Dnes som sa zaregistrovala pretože už neviem ako ďalej. Už asi mesiac mám panický strach zo smrti. Nedokážem nad ničím iným rozmýšľať a v niektorých prípadoch mávam záchvaty paniky. Mám len 19 rokov no nedokážem sa zmieriť s tým že jedného dňa všetko skončí. A že kedykoľvek sa môže mojim blízkym niečo stať.. Snažím sa to prijať ako fakt ale nedokážem to. Kedykoľvek sa snažím robiť niečo pozitívne moja hlava mi vždy pripomenie že o to všetko prídem. Už nezvládam samu seba a stále mám v hlave myšlienky o tom že už nikdy sa nemôžem vrátiť späť v čase a byť dieťaťom alebo znovu objať tých ktorých som stratila. Budem vďačná za podporu. Ďakujem
Lucy Lightwood
 
Príspevky: 1
Založený: Po Sep 24, 2018 2:54 pm

Re: Strach zo smrti

Odoslaťod Therock12345 » Po Sep 24, 2018 3:10 pm

Ak by si chcela mozme sa otom porospravat
Therock12345
 
Príspevky: 20
Založený: Po Apr 16, 2018 7:51 am

Re: Strach zo smrti

Odoslaťod Alžbeta » So Nov 03, 2018 4:36 pm

Dobrý deň, Lucy.

V príspevku ste napísali, že máte panický strach zo smrti, ktorý sa prejavuje záchvatmi paniky a myšlienkami, ktoré neustále smerujú k smrti.
Predstavujem si, aké náročné je pre Vás neustále premýšľať nad nevyhnutnosťou smrti a niekedy zažívať i záchvaty paniky. Hovorím si, že to je asi pre Vás ťažké životné obdobie a som rada, že ste sa obrátili na toto fórum.

Premýšľam nad tým, že častou súčasťou myšlienok na smrť (a tiež panických záchvatov) je pocit straty kontroly. Myšlienka na to, že s niečím ako smrť nemôžeme nič urobiť, väčšinu z nás ochromí – ale Vás neochromila úplne, pretože sa Vám podarilo napísať na toto fórum a hľadať pomoc. Čo je to, čo Vám pomáha, napriek týmto myšlienkam, fungovať ďalej? Čo je vo Vás takého, čo Vám dáva silu nevzdať to a hľadať možnosti jak si pomôcť?

Ďalej ma napadá, že je prirodzené pri pomyslení na smrť, cítiť pocity smútku, úzkosti, hnevu a celú paletu ďalších negatívnych emócií. Rôznym ľuďom pomáhajú rôzne veci pri vyrovnávaní s týmito pocitmi. Niektorí sa obrátia na Boha, iní sa zamerajú na to, aby po nich na tejto zemi niečo zostalo (zamerajú sa na výchovu detí, napísanie knihy, vytvorenie nejakého diela...), ďalší hľadajú odpoveď v rôznych knihách (napr. Mama a zmysel života od I. Yaloma), ďalší si užívajú život, a iní sa rozhodnú, že riešiť téma smrti budú v živote neskôr. Každý to má inak a každému pomôže niečo iné.

Otázka je „ako nájsť, to čo pomôže Vám?“. Z Vášho príspevku cítim lásku k svojím blízkym. Hovorím si, že možno by Vám mohol pomôcť rozhovor s niekým, komu dôverujete. Alebo by Vám mohol pomôcť rozhovor so psychológom, ktorý by Vám mohol dať podporu i priestor na to, aby ste si našli svoj spôsob jak si pomôcť. Pamätajte, nemusíte byť na to sama.

Držím Vám palce, aby ste našli svoje odpovede a mohli vidieť život takým spôsobom ako chcete.

S pozdravom
Alžbeta Štefancová
http://www.aspsycholog.cz
Alžbeta
 
Príspevky: 2
Založený: So Nov 03, 2018 2:59 pm

Re: Strach zo smrti

Odoslaťod Therock12345 » Ne Okt 13, 2019 11:16 pm

ahoj lucy nejde mi poslat ti sukromnu spravu ak budes online tak mi napis prosim ta tu
Therock12345
 
Príspevky: 20
Založený: Po Apr 16, 2018 7:51 am


Naspäť na Úzkosť a strach

cron