Sú to depresie ?

Sú to depresie ?

Odoslaťod Michaella » Po Sep 10, 2012 4:27 pm

Potrebujem súrne pomoc ... prosím
Dobrý deň mám 14 rokov. Neviem či som sa úplne odhadla ale podľa článkov ktoré som čítala môj problém vysvetľuje depresia. Mám problém zdravo rozmýšľať. Pred pár rokmi som sa ešte tešila zo života no teraz už len prežívam deň za dňom a nič mi nepríde dôležité. Ráno sa mi nechce vstávať pretože v noci nemôžem spať. Idem si napríklad ľahnúť o jedenástej no o pol druhej som ešte hore, prehadzujem sa z boka na bok a premýšľam. Zaspím a ráno o šiestej už musím vstávať do školy. Celý deň som akoby bez ducha a unavená no aj tak nemôžem spať. Mám poruchu stravy. Raz sa veľmi prejedám potom naopak nemám chuť do jedla.Mám pravidelnú menštruáciu ale v posledom čase ju dosť vynechávam. Mala som 3 mesiace pauzu, potom som ju dostala a teraz mi zase mešká dva mesiace.Z ničím nie som spokojná. Stále plačem. Stále sa cítim nepotrebná pre tento svet. Podľa mňa môj život nemá zmysel.Stále sa pýtam tú istú otázku dokola: Čo je toto za život? keď sa nudím. Vôbec mi nepripadá vzrušujúci. V ničom nevidím zmysel ísť ďalej.Bojím sa toho veľmi pretože často myslím na smrť. Premýšľam ako by som to urobila ale nakoniec to aj tak neurobím z nejakého dôvodu o ktorom ani sama neviem. Aj keď nechcem ku každému som odporná a napokon to najťažšie znesiem ja.Kričia na mňa, sú ku mne odporný alebo sa o mňa nezaujímajú vôbec. Cítim sa sama a ubolene zvnútra. Akoby nemal nikto o mňa záujem. Mám pocit ako by sa na mňa všetky vykašľali rodičia a priatelia. V živote som sa veľa sklamala v ľuďoch ,či už kamarátoch alebo rodine. Nikto nie je úprimný. Chcela by som to vyliečiť ale neviem ako. Chcem sa spýtať dá sa to liečiť aj doma ? pretože svojej mame sa to bojím povedať. Myslela by si že si vymýšľam alebo mi preskočilo. Nebrala by to vážne. Najviac sa bojím toho že sa to bude časom zhoršovať a príde to až k samotnej samovražde. Cítim sa bezcenná. Mám sen no nevidím zmysel ho napĺňať pretože dobre viem že sa mi nikdy nesplní. Plačem sama nad sebou pretože sa nenávidím, nenávidím seba, svoje telo. Nič nedokážem. Prosím ako to mám vyriešiť ? a sú to naozaj depresie ? budem rada ak mi pomôžete ...
Michaella
 
Príspevky: 1
Založený: Po Sep 10, 2012 4:25 pm

Re: Sú to depresie ?

Odoslaťod L.T. » Ut Sep 11, 2012 9:59 pm

Ahoj.
Najprv k tvojim otázkam...
Sú to depresie?....Ano, su to depresie.
Su nebezpečné? ...každá depresia je potencionálnen nebezpečná.
Dá sa to "liečiť" .... Ano, jednoznačne áno.

Teraz trochu vážnejšie. Tvoje pocity sú súčasťou dospievanie. Každí to však prežíva inak...niekto viac, niekto menej intenzívne....tí najšťastnejší z nás (hlupáci) vôbec. Musíš pochopiť, že tieto ťažkosti mávajú najčastejšie citliví a vnímaví ľudia. Nemá to nič spoločné so silným či slabým charakterom.
A teraz to hlavné....čo s tým?
Určite si nenamýšlaj , že nejaké psychofarmaká alebo iné lieky ťa "vyliečia. Nepotrebuješ ich. Najlepší liek je čas, aktivita a pozitývne myslenie. Viem, nie je to ĺahké...no musíš si položiť otázku : "Chcem sa takto trápiť ďalej?"
Ak chceš niečo konkrétnejšie, tak toto sú veci, ktoré pomohli mne :
- telesná aktivita a zamestnávanie ducha prácou
- obklopovanie sa pozitívnymi vecami, vyhýbať sa situaciam privolávajúcim depresie a smutok
- zverenie sa aspon jednému blízkemu cloveku, nemusí ti nijak pomoct...staci ak pocuva
- myslenie na veci ktoré chceš dosiahnut a stanovenie priorít....co je a co nie je dolezite
- a posledná, no najdolezitejsia vec = Uvedom si, že depresia rastie z tvojho strachu. Ak vieš, že sa z toho
chces dostať, tak si už vyhrala na 70%.
Čo sa týka fyzických problémov....psychika je vodič ktorý riadi telo....ak sa necítiš dobre v hlave, telo len nasleduje...

Určite ti toto všetko pripadá vzdialené, málo pravdivé, priliš ĺahké aby to bola pravda. Ale ver mi, je to pravda.
Ako uplne poslednú vec by som ti urcite odporucal kontakt s rodinou. Mama, sestra.....najlepsia kamarátka. Riešenie takýchto vecí na forach a podobne. je síce jednoduchsie, kedze to nevyzaduje osobný kontakt a je to anonymne, no rozhovor to nenahradi.
Nevesaj hlavu a mysli pozitívne...si ešte mladá a ani nevieš čo všetko ta ešte v živote čaka.

-
L.T.
 
Príspevky: 23
Založený: Ne Mar 11, 2012 12:07 pm


Naspäť na Depresia a smútok