Ako pomôcť kamarátovi

Ako pomôcť kamarátovi

Odoslaťod Lussko » Št Mar 13, 2014 4:35 pm

Dobrý deň,
rád by som sa s Vami poradil, ako pomôcť 27-ročnému kamarátovi, ktorý pomoc odmieta. Situácia si vyhrotila do vážnejšieho stavu, že sa potrebujeme (skupina známych a kamarátov) poradiť s odborníkom. Budem sa snažiť stručne opísať jeho situáciu.

Kamarát trpí úzkosťou, navonok pôsobí tak, akoby bolo všetko poriadku.
Vieme, že má problém s rodičmi (s matkou), ktorá má k nemu diktátorský prístup. Býva u rodičov, aj keď už dlhšie plánuje osamostatniť sa. Vážny zdravotný stav jeho otca a finančná situácia mu nedovolí konať hneď, ale vieme, že s našou pomocou to možné je.

Je menej komunikatívny a najväčší problém je v tom, že je málo aktívny, čo sa týka riešenia svojich aj menších problémov alebo starostí. Vo všeobecnosti vždy ostane len pri plánovaní vyriešiť nejaký problém, ale tam to skončí. Chýba mu krok dopredu, akcia, chuť vyriešiť to hneď teraz.

Už niekoľkokrát sme mu rôznym spôsobom ponúkali spoluprácu, možnosti, návrhy, riešiť aspoň niečo. V tomto je tvrdohlavý.

V opitom stave, keď prekročí mieru, začne byť depresívny, smutný, vie sa položiť na dno, z jeho danej situácie. Takto to funguje už dlhší čas, až naposledy napísal sms-ku, že si asi ublíži, resp. že to ukončí. A to nás už vystrašilo.

Vieme, že každý má nejaké problémy, aj vážnejšie ako on. Niekedy sa nám až zdá, že jeho problém nie je tak komplikovaný, a byť mnou (alebo nami), vyriešime to raz-dva.

Tu je však otázka, ako mu to máme vysvetliť, ako ho máme presvedčiť, aby začal konať, a niečo s tým naozaj aktívne robiť?

Ďakujem veľmi pekne.
Lussko
 
Príspevky: 2
Založený: Št Mar 13, 2014 4:11 pm

Re: Ako pomôcť kamarátovi

Odoslaťod misko1 » Ne Mar 16, 2014 2:06 pm

nie som odbornik, pisem len svoj nazor
Všetko čo prežívame a cítime je výsledkom našich myšlienok. Nie je pocit, ktorý nemal svoju myšlienku (aj ked si ju neuvedomujeme - je v podvedomí). pocit alebo emocia robí akokeby tieň myšlienke.
uzkost je veľmi častu "vlastnost" veľa ľudí, to by mal vedieť, nie je to niečo výnimočné, prečo by sa jeho život zastavil
úzkosť funguje zvláštne. stačí nejaká skúsenosť, zážitok... viacero zážitkov po sebe, ktoré sú väčšinou nepríjemné. Mozog nám pracuje stále a prežívame myšlienky. Ale aj mozog sa často mýli. Stáva sa, že z týchto chvíľ, zážitkov, udalostí sa zamerá na nesprávne myšlienky, tieto myšlienky zovšeobecňuje. Rôzne strachy a nebezpečenstvá tiež vyhodnotí nesprávne. Potom ich prepojí s nejakými konkrétnymi obrazmi, vecami, ludmi, udalostami ktoré potom fungujú ako spúšťače. Taký spúšťač funguje napr. aj tak, že stačí myšlienka naň a okamžite sa nám vyvolajú prepojené pocity, často nepríjemné, pocity úzkosti. takze tak nejak to vzniká. Čo je na tom zvláštne? zvláštne je to, že človek intuitívne sa začne týmto situáciam... spúšťačom vyhýbať a zvláštne je na tom to, že v týchto okamihoh úzkosť posiluje (ako kulturista ked dviha činky) a dostava sa do bludneho kruhu
dalej píšete že akokeby nemal dosť sil urobiť akciu, niečo zmeniť.
Aby som nehovoril iba abstraktne, tak trebars mamina je diktatorska, tak vaš kamoš nemal možnosť rozvijať dostatočne svoje sebavedomie a nebol často možno v podmienkach kde musel hľadať riešenia a nemal priležitosť tešiť sa z výsledkov ktore našiel a povzbudzovať si sebavedome. Toto iba hádam, neviem kde je skutočná príčina. ale slabšie sebavedomie môže byť jedna z príčin prečo nekoná. tu by som začal postupne, male cieliky, planiky možno s vašou pomocou nech sa zamysli čo by chcel dnes spraviť, zažiť, zmeniť. ak má slabú predstavivosť, nech ju potrapi. Tajomstvom je nech tu danu vec, situaciu... proste čo chce, prežil vo svojej fantazii, do detailov, nech vam o tom rozprava, čo ako... atd ked to prežije preciti vo svojej fantazii tak to bude ta sila ktora ho bude hnať... a takto ked bude postupne trenovat svoju mysel a sebavedomie, vybuduje ho... tu ho mozte semtam pochvalit za vysledky uprimne, ale jediny kto mu to sebavedomie vybuduje je on, moc pomaha ked sa rozhodne ze chcem sa citit sebavedomo a pokojne vtedy a vtedy... :) tiez pomaha technika ked si najskor preciti situaciu kde sa citi fajn, trebars nozky v teple ma jedlo kuka telku :) no a ten pocit zosilni niekolkokrat a snazi sa ho zapamätať a citiť sa pritom dobre. Potom si predstavit tu situaciu v ktorej citi uzkost a nech sa snazi sa tam vidiet sebavedomeho, pokojneho s tym pocitom ktory zosilnil prechvilou ;) a takto nech trenuje v mysli casto, neskor v realite... tiez by som siel postupne najskôr sa priblizovat inymi situaciami k tej uzkosti.. je logicke ze aj kulturista ide cvicit najskor s malymi vahami a ako sa zlepsuje pridava, lebo ked novacikovi nalozite xxx kil, tak nielen ze ich nedvihne ale to ani nepomaha sebavedomiu
to je asi najčastejšia príčina prečo ľudia rozprávajú o zmene ale zmenu nespravia. Niektorí sa vyhovárajú na lenivosť a iné vlastnosti. Ked sa pozrieme napr. na lenivosť jednym pohľadom ktory sa mi paci, zistíme, že to vôbec nie je zlá vlastnosť. V podstate len je to signal, ze nase telo nevidi v tom zmysel. Ze je prijemnejsie nespravit potrebne kroky, ze to je jedno... tam opat je to napr. tym ze clovek neprezije ten rozdiel teda to co moze tym ziskat dostatocne silno... alebo tam ma ine strachy ktore ho brzdia. Ked hovorim o tom brzdeni zoberte si auto. nech mate napr. vykonne ferari teda plyn ked dupnete obrovsky vykon ale ked mate zatiahnute kvalitne brzdy nepohnete sa. Tak je to aj s nasimi psychikami, ak mate silne motivy ale velmi silne brzdy (uzkosti, strachy) je tazke sa vôbec pohnúť alebo sa hybeme pomaly. Naopak ak mame aj skoda 105, auto co sice nema silny motor, ak nie je zabrzdene stale sa dokaze rychlo pohybovat. Chcem tym povedat ze nielen motiv rozhoduje o tom ci robime to co chceme a za tym ideme ale aj brzda ktora nas brzdi. A dolezite ak chceme ovplyvnit tento stav (vo vašom pripade to ze kamarat nema dostatok akcie) tak treba pracovat na oboch vecia. Nielen na uzkosti, strachoch.... teda brzde ale aj na motive, teda sile ktora ho bude hnat, lakat robit zmeny... ked bude silnejsia stane sa zazrak, veci sa pohnu. Niekde som čital že aj ked toto všetko je treba k tomu ešte vyšši zmsel :) niečo ako zmysel života, niečo prečo sa oplati žiť.... kopec dejakych dristalov vam poviem že to su naši blizky... atd, alebo ze to je laska... nech to nazvu akokolvek ak je to dost silne tak to asi bude ono :) ja si myslim ze ale vy ho asi mate radi ked ste tu napisali, tak mu dajte pocitit ze ho mate radi a ze vam na nom naozaj zalezi, lebo to moze pôsobit ako škrtknutie zapalky a ak je seno tak zacne horiet :) atd atd... skratka začať postupne, mať v mysli kam chce ist, čo chce zažiť, dokazať, ako sa chce cítiť, čo chce zmeniť... snažiť sa to predstaviť do detailov, preživať aky to bude pocit, čo najviac, stale tym trenuje plyn :) a tiež si vypisať prekažky skumať ako ich obisť, prekonať... zmenšiť... pochopiť že myšlienky vytvaraju emocie a tie sa často mylia... život je nadherny krasny a ako som tu už niekde písal, je to šanca byť nachviľu (to je cely vaš život) kúskom boha :). keby ste boli nachvíľu bohom, chceli by ste tú chvíľu prežiť strachom? úzkosťou? čím by ste ju chceli prežiť?
všetko čo si človek dokaže predstaviť môže byť :) ma to majk spirit v pesničke, tiež si myslim že to naozaj tak je :). a možno časťou toho zmyslu našich životov je prestať si diktovať všetko od strachu a uzkosti a naozaj tym bohom byť :) a nebať sa snažiť zmeniť čo chceme tak ako to chceme, bez ohladu na to či padneme na rypak... :) ak sa znova a znova postavime a nevzdame tak tvorime aky je náš život a to ako sme to spravili a prežili nám nikto nikdy nevezme :)
misko1
 
Príspevky: 9
Založený: St Mar 12, 2014 10:44 am

Re: Ako pomôcť kamarátovi

Odoslaťod misko1 » Ne Mar 16, 2014 2:18 pm

zabudol som tam dopisat ze myšlienky môžme filtrovať, že ked su negativne tkore vykonavaju uzkost, moze sa sustredit na prijemnejšie (nenazval by som to sebaoblbovaniim) to je skôr to ked stale clovek je zacykleny a dokola premysla nad tymi istymi negativnymi myslienkami... to je tiez cesta a liek ako ovplyvnit to aby sa stale citil uzkostne... tu uzkosti treba prebrat zistiti spustace, korene a najst na ne neuzkostlive odpovede, riesenia, ktore su normalnejsie, teda blizsie k realite teda take ktore nevyvolavaju uzkosti... viem zeto je tazke, neda za zastavit premyslianie ale da sa vyberat akym myslienkami sa budeme venovat... a teda nepriamo ovplyvnit ako sa budeme citit... nehovorim nechat vsetky myslienky ktore su negativne ale venovat im iba potrebny cas... a radsej tu energiu presmerovat do hladania rieseni
a trenovat, trenovat trenovat... čitať, študovať, trenovat robit si nazor, skúšať, trenovat atd :)
maminu nemusi riesit aj tak ju nezmeni kym sa ona nebude chciet zmenit, nech pracuje na sebe a to nepriamo moze sposobit ze sa zmeni mamina ak by sa o tom uvazovalo, zdarec
misko1
 
Príspevky: 9
Založený: St Mar 12, 2014 10:44 am

Re: Ako pomôcť kamarátovi

Odoslaťod Lussko » Ut Mar 18, 2014 9:48 am

Ďakujem za každú radu :)
Lussko
 
Príspevky: 2
Založený: Št Mar 13, 2014 4:11 pm


Naspäť na Iné