problém s koktaním

problém s koktaním

Odoslaťod jakub34 » So Jan 05, 2013 9:04 pm

Ahojte, mám 17 rokov a mojím dá sa povedať celoživotným problémom je zajakávanie- koktanie. Sú obdobia kedy je to intenzívnejšie a inokedy zas menej. Začínam koktať keď som pod nejakým tlakom alebo z toho že musím niečo povedať, či už pri odpovedi v škole alebo pri vypýtaní si v obchode dvadsať dekov šunky. Najčastejšou príčinou je strach z neúspechu (z trápnenia) ktorý sa stále vracia. Chcel som s tým niečo urobiť tak som začal veľa čitať, najmä učivo do školy ale po pár mesiacoch som zistil že to nefunguje tak som s tým prestal ( keď som sám tak rozprávam normálne, dokonca keď čitam sa ešte aj snažím správne artikulovať ) ale na druhej strane som mal lepšie známky ale to ma neuspokojovalo :).
Neskôr som sa začal zaujímať o meditáciu a ezoteriku a ktorú sa zaujímam dodnes. Nepomáha mi to v rozprávaní ale pomáha mi to nájsť zmysel života a viesť šťastnejší život keďže som dosť uzavretý (mohol som ísť von aj s najlepším kamarátom ale nebol som šťastný) . Dozvedel som sa že netreba sa stotožňovať so svojou mysľou keď mám strach, lebo telo reaguje na našu myseľ a keď budem mať strach, mal by som sa pozorovať a nedovoliť mu aby ma ovládol ( PS: vzhľadom na to že je to čerstvá informácia tak ešte som ju nemal možnosť aplikovať ). Chcel by som začať žiť plnohodnotný život naplnený láskou, súcitu, radosti a použivať strach len keď je to nevyhnutné. Preto sa Vás chcem opýtať o nejaké rady a či by som mal vyhľadať psychológa alebo aby som meditoval od rána do večera :)
jakub34
 
Príspevky: 2
Založený: So Jan 05, 2013 6:03 pm

Re: problém s koktaním

Odoslaťod Paloma » Ne Okt 20, 2013 11:10 am

Ahoj, reagujem na tvoj problém, pretože od malička som mala tiež problém so zajakávaním. Začalo mi to v 4 rokoch. A pretrvávalo to dosť dlho. Keď som začala hociakú vetu. Odkedy máš takýto problém? Vidím že si vyskúšal hocičo, a nepomohlo. Môj osobný názor je, že pomôcť si musíš len ty sám. Žiadne lieky, možno ti pomôžu na pár dní, ale potom si zasa v tom. A celý život na liekoch sa nedá byť. Ja som pochodila od malička rôznych psychológov, psychiatrov aj logopedov. Každý hovoril to isté a nič mi nedali, samozrejme tú radu potrebuješ niekedy aby ťa usmernila, ale na každého zaberá, pôsobí niečo iné, preto začni od sebe a porozmýšľaj čo je pre teba najlepšie pretože to vieš len ty. Keď budeš potrebovať kludne ešte napíš. Možno ti pomôžem a poradím čo pomohlo mne. Ale jednu vec nezabudni, len ty sám s tým musíš bojovať.
Paloma
 
Príspevky: 1
Založený: Ne Okt 20, 2013 10:57 am


Naspäť na Úzkosť a strach